BELEDİYE ŞİRKET İŞÇİLERİ GÜCÜNÜN FARKINDA MI?
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının yayınladığı tabloya göre Belediyelerde 538.950 Belediye şirket işçisi, 56.411 kadrolu işçi, 104.425 memur, 25.532 sözleşmeli memur çalışıyor.
Sadece bu sayılar bile bir fikir edinmeye yetiyor. 5 şirket işçisine 1 kadrolu memur, 10 şirket işçisine 1 kadrolu işçi, 25 şirket işçisine bir sözleşmeli personel karşılık geliyor.
Belediye şirket işçileri, büro işlerinden, temizlik ve park bahçeler işlerine, sağlık işlerinden zabıta işlerine kadar her yerde çalıştırılıyor.
Memurların sendika kanunu olan 4688 sayılı kanunda grev hakkı yok. Memurlar ancak günlük iş bırakma, iş yavaşlatma ve basın açıklaması gibi eylemler yapabiliyor.
Kadrolu işçilerin sayısı ise sürekli düşüşte. Bildiğimiz kadarıyla emekli edilen, işten çıkarılan kadrolu işçilerin yerine yeni kadrolu işçi alımı da yıllardır yapılmıyor. Kadrolu işçilerin grev, iş bırakma hakkı var ancak sayılarının azlığı nedeniyle grevleri etkili olmuyor.
Bilinen en yakın örneği; Bakırköy grevi. İşçiler 100 gün grev sonrasında 2022 yılı için %11 zam almıştı. Grevin etkili olamama sebebi yukarıda verdiğimiz sayılardan da kolaylıkla anlaşılabilir. Her belediyede ortalama 50 kadrolu işçiye 500 şirket işçisi denk geliyor. Şirket işçisi grev kapsamında olmayınca kadrolu işçinin grevinin etkisi olmuyor. Sırf bu örnek bile belediye şirket işçisinin gücünün boyutlarını görmeye yetiyor.
Belediyenin hayati birimlerinde şirket işçilerin daha çok olduğu hesaba katılması gereken diğer bir nokta. Örneğin; Temizlik işçilerinin tamamına yakını şirket işçisi.
Yukarıda yazdıklarımıza bakınca belediye şirket işçilerinin bir grev, iş yavaşlatma, kısa süreli iş bırakmalarla ve akla gelebilecek daha başka eylem biçimleriyle belli haklarını elde etmeleri memur ve kadrolu işçiye göre daha imkanlı. Maltepe belediye işçilerinin işten çıkarılan işçileri iş bırakmayla geri aldırmaları buna dediğimize ilk akla gelen örnektir.
Belediye şirket işçisi şunun farkına vardığında çok şey elde eder: İşçinin gücü, hizmetteki merkezi öneminden, çokluğundan ve birliğinden gelir, çünkü şirket işçisi çalışmayı durdurusa belediye durur.